Pancakes, czyli naleśnik amerykański, jest to odpowiednik naszego polskiego naleśnika z dodatkiem substancji spulchniającej. Placki są małe, okrągłe, puszyste, miękkie i pulchne. Zazwyczaj serwowane na śniadanie z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI:
-
200g mąki pszennej
-
250ml mleka
-
3 średnie jajka
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 łyżki cukru,
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
miód z owocami liofilizowanymi od Doktora Miodka
-
ulubione owoce
WYKONANIE:
Mleko, jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia.
Wyjmij je wcześniej z lodówki.
Jogurt wymieszaj z sodą. Do miski wbij jajka, dodaj cukier. Ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Dodaj kolejno olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą. Jeszcze chwilę mieszaj ciasto na placki, by wszystkie składniki się połączyły. Odstaw ciasto na 10 minut.
Nagrzej dobrze patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta o grubości 0,5cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki- do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć pancake na drugą stronę, po 30 sekundach możesz zdjąć go na talerz.
Polej go ulubionym miodem od Doktora Miodka, udekoruj owocami- pyszne śniadanie gotowe :) SMACZNEGO! <3