Miody z pierzgą

Pierzga pszczela jest to pyłek kwiatowy po fermentacji mlekowej, która naturalnie jest przeprowadzona przez pszczoły. Mieszanina pyłku kwiatowego oraz śliny, w której są enzymy powoduje, że jest to super food pszczeli, który korzystnie wpływa na nasz organizm. Miód z pierzgą pszczelą jest jeszcze smaczniejszy i łatwiejszy w użyciu. Konsystencja kremu sprawia, że miody z pierzgą są idealnym produktem w okresy jesienno-zimowe, który wzmacnia naszą odporność.

Aktywne filtry

Dostępność: 48 W magazynie

- Działa wzmacniająco w trakcie przewlekłych stanów chorobowych

- Dodatek 10% pierzgi pszczelej z własnej pasieki

- Wysoko gatunkowy miód wielokwiatowy z okolic Podlasia

- Wzmacnia i regeneruje organizm na co dzień

- Wspomaga układ pokarmowy przy diecie onkologicznej i  zalecany dla osób przewlekle osłabionych

- Naturalnie występujące bakterie kwasu mlekowego

Dostępność: 41 W magazynie

- Źródło cennych składników odżywczych, pozyskanych na terenie Podlasia 

- Wzmacnia i regeneruje organizm w przewlekłych stanach zapalnych

- Wspomaga układ nerwowy oraz immunologiczny

- Reguluje pracę układu pokarmowego, zawiera kwas mlekowy

Dostępność: 35 W magazynie

- Działa wzmacniająco w trakcie przewlekłych stanów chorobowych

- Dodatek 10% pierzgi pszczelej z własnej pasieki

- Wysoko gatunkowy miód wielokwiatowy z okolic Podlasia

- Wzmacnia i regeneruje organizm na co dzień

- Wspomaga układ pokarmowy przy diecie onkologicznej i  zalecany dla osób przewlekle osłabionych

- Naturalnie występujące bakterie kwasu mlekowego

2 Review(s)

Pierzga pszczela 500g - Naturalne Produkty...

Cena 150,00 zł
Dostępność: 46 W magazynie

- Źródło cennych składników odżywczych, pozyskanych na terenie Podlasia 

- Wzmacnia i regeneruje organizm w przewlekłych stanach zapalnych

- Wspomaga układ nerwowy oraz immunologiczny

- Reguluje pracę układu pokarmowego, zawiera kwas mlekowy

Pszczela Receptura z pierzgą pszczelą - Miód z dodatkiem pierzgi

Bazą dla tego produktu pszczelego jest pierzga oraz miód wielokwiatowy, który pochodzi z terenów Podlaskich łąk, pszczoły zbierają nektar z dzikorosnących kwiatów w okresie Maja i Czerwca. W tym czasie na terenach łąk występuje mniszek, chaber, koniczyna biała oraz rozesłana, łubin wiele innych. Miód wielokwiatowy charakteryzuje jasna, słomkowo - żółta barwa, po skrystalizowaniu zmienia kolor na jasno beżowy. Nasza ponad 35-letnia receptura została wypracowana i dzisiaj wprowadza na rynek niespotykany produkt pszczeli w którego skład produktu wchodzi: 10% zmikronizowanej pierzgi pszczelej.

Co to jest pierzga pszczela i jak powstaje

Pewnie wielu z was zastanawia się czym jest pierzga? Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, transportowanego do ula przez pszczoły zbieraczki, który mieszany jest z miodem i śliną pszczół. Mieszanka jest ubijana w komórkach plastrów, a następnie ulega fermentacji mlekowej, co sprawia, że jest całkowicie odporna na pleśń i procesy gnilne.

Właściwości i skład pierzgi pszczelej

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, pierzga pszczela wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – to z kolei powoduje, że jest chętnie stosowana przez człowieka. Pierzgę można stosować bezpośrednio lub w skoncentrowanym produkcie jakim jest miód z pierzgą pszczela

Pierzga działa:

  • wzmacniająco i regeneruje organizm, 
  • pomaga niwelować zmęczenie,
  • wspomaga układ nerwowy, 
  • polecana przy biegunkach i zaparciach, 
  • leczy wrzody żołądka,
  • redukuje ryzyko anemii

W składzie pierzgi:

  • węglowodany, 
  • białka - większa ilość niż w pyłku kwiatowym, 
  • tłuszcze nasycone i nienasycone, 
  • aminokwasy egzogenne - ludzki organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć, 
  • witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, E, D, K,
  • kwas mlekowy
  • fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen, cynk.

Zalecane codzienne stosowanie profilaktyczne przez cały rok, w szczególności w okresie jesienno-zimowym przy wzmożonych infekcjach i osłabieniu organizmu. Polecany szczególnie rekonwalescentom oraz osobom osłabioną odpornością.

Jak powstaje miód z pierzgą - pszczela receptura?

Do naszych wysoko gatunkowych miodów wielokwiatowych zdecydowaliśmy dodać pierzgę. Proces przeprowadzamy w kontrolowanych warunkach. Mieszanie trwa około dwóch dób oraz interwały kremowania są przeprowadzone w jednakowych odstępach czasowych, dzięki temu uzyskujemy jednolity, aromatyczny miód z dodatkiem pierzgi pszczelej. Produkt spożywczy na bazie miodu naturalnego, chętnie wybierają osoby starsze ze względu na atrakcyjny skład oraz właściwości, jak również rodzice, którzy chcą przekazać swoim podopiecznym źródło witamin zawartych zarówno w miodzie wielokwiatowym jak i w produktach pszczelich takich jak pierzga, która jest bombą witaminową.

Czym jest kremowanie miodu? Miód z pierzgą w postaci kremowej.

Wychodząc naprzeciw wysokim wymaganiom dzisiejszego klienta, rozpoczęliśmy proces kremowania miodów z dodatkami. Jest to proces w którym, w temperaturze kontrolowanej miód jest mieszany maszynowo w określonych interwałach czasowych. Po odpowiednim czasie miody z dodatkami stają się idealne do smarowania i przybierają idealną konsystencję kremu. W smaku staje się delikatniejszy zachowując przy tym wszystkie cechy oraz właściwości. Jest to proces fizyczny, więc nie zawiera żadnych obcych dodatków i konserwantów.

Zastosowanie Pszczelej Receptury - miodu z pierzgą

Miód z pierzgą ze względu na swój bogaty skład posiada niewiarygodny wpływ na organizm. Pierzga w miodzie warto włączyć do swojej codziennej diety. Wpływają one na:

  • Układ krwionośny - poprzez zawartość związków flawonoidowych reguluje przepływ krwi przez naczynia krwionośne oraz zapobiega miażdżycy,
  • Polecany rekonwalescentom oraz osobom z osłabioną odpornością,
  • Wspomaganie w walce z anemią - ze względu na wysoką zawartość żelaza pomaga uzupełnić jego niedobory w organizmie,
  • Eliminowanie chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów
  • Zapobiega powstawaniu wolnych rodników - poprzez zawartość w swoim składzie przeciwutleniaczy usuwa z organizmu wolne rodniki, które przyśpieszają starzenie,
  • Polecany kobietom w ciąży.

Stosowanie miodu z pierzgą – zalecana dawka

Miód z pierzgą należy stosować systematycznie w jednolitych odstępach czasowych w ilościach do 30 gram, najlepiej dwa razy dziennie. 

Miód z pierzgą oraz cytryna to mikstura, którą możesz przygotować w domu i stosować jako wzmacniającą miksturę na okres jesienno-zimowy. Do 150 ml wody przygotowanej (do 40 stopni max) dodaj 3 łyżeczki miodu z pyłkiem i propolisem oraz wyciśnij cytrynę. Bądź zdrów! 

Fakt, który jest wart zapamiętania - nie należy poddawać żadnego miodu temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim enzymy, które są tak cenne  zaczynają ulegać w tej temperaturze rozpadowi, a czy wyższa temperatura, tym więcej cennych składników traci miód.

Jak rozpoznać prawdziwy miód z pierzgą?

Doktor Miodek do swoich produktów pszczelich używa tylko surowców wysokiej jakości. Samą bazą jest rewelacyjny miód oraz czysta pierzga pochodzący z naszego gospodarstwa. Wszystkie produkty w połączeniu dają niespotykany aromat oraz smak. Działanie miodu z pierzgą daje efekt w postaci wzmocnionej odporności. Należy jednak pamiętać, że działa wspomagająco przy długofalowym i systematycznym użytkowaniu.

Cena miodu z pierzgą…

Pozyskanie oraz przetwarzanie miodu z pierzgą pszczelą ma wiele uwarunkowań, wymaga to specjalistycznego parku maszynowego oraz wiedzy w prowadzeniu pasiek, co w gruncie rzeczy przekłada się na jego cenę. Doktor Miodek jest gospodarstwem rodzinnym, które pozyskuje miód i inne produkty pszczele z pasją oraz dbałością o wszystkie szczegóły. Nasze produkty wyróżnia na tle konkurencji nie tylko pochodzenie i estetyczne opakowanie zewnętrzne, lecz tak naprawdę najważniejszy aspekt - zawartość. Nasze gospodarstwo pszczelarskie to wieloletnie doświadczenie w branży pszczelarskiej które przekłada się na sukces naszych finalnych produktów pszczelich. Naszą oceną, są nasi klienci którzy oceniają nasze produkty jako naturalnie wybitne.