-
Skarbnica składników odżywczych i witamin
-
Wzmocnienie organizmu
-
Poprawa koncentracji
-
Działa antybakteryjnie
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Zbieraniem pyłku zajmują się te pracowite owady. Zbierają na swych obnórzach pyłek kwiatowy, jak i nektar, który staje się miodem. Pszczoły zbieraczki mieszają pyłek ze śliną i nektarem w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Przeniesiony do gniazda pyłek w formie obnóży nazywany jest pyłkiem pszczelim i służy zaspokajaniu bieżących potrzeb pokarmowych, a także tworzeniu magazynu na okres niedostatku pyłku w rodzinie pszczelej.
Istnieje 4 produktów.
-
35 letnia receptura
-
10% pyłku kwiatowego
-
2% ekstraktu z propolisu
-
Wysokogatunkowy miód wielokwiatowy
-
Przeciwwirusowy
-
Przeciwbakteryjny
-
Jedyny w swoim rodzaju produkt pochodzenia pszczelego o takim składzie na rynku
-
Skarbnica składników odżywczych i witamin
-
Wzmocnienie organizmu
-
Poprawa koncentracji
-
Działa antybakteryjnie
-
35 letnia receptura
-
10% pyłku kwiatowego
-
2% ekstraktu z propolisu
-
Wysokogatunkowy miód wielokwiatowy
-
Przeciwwirusowy
-
Przeciwbakteryjny
-
Jedyny w swoim rodzaju produkt pochodzenia pszczelego o takim składzie na rynku
Co to jest i jak powstaje pyłek pszczeli – kwiatowy? Doktor Miodek Naturalne Produkty Pszczele
Pewnie wielu z nas zastanawia się co to jest pyłek pszczeli? Pyłek kwiatowy stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Zbieraniem pyłku zajmują się pszczoły zbieraczki. Zbierają zarówno pyłek kwiatowy, jak i nektar, który po odparowaniu staje się miodem. Pszczoły zbieraczki mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Przeniesiony do ula pyłek w formie obnóży nazywany jest pyłkiem pszczelim i służy zaspokajaniu bieżących potrzeb pokarmowych, a także tworzeniu zapasów na okres niedostatku pyłku w rodzinie pszczelej.
Skład oraz wartości pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli zyskał miano super food. Zawiera szereg witamin i minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia. Najciekawsze jest to, że składa się głównie z białka, ale znajdują się w nim także węglowodany i zdrowe tłuszcze nienasycone. Pyłek jest dobrym źródłem błonnika – jest go tam aż 22,4 g na 100 g produktu. Zawiera aminokwasy wolne i egzogenne , które stanowią 2% pyłku, kwasy nukleinowe DNA i RNA oraz związki fenolowe, antocyjanidyny, katechiny, związki triterpenowe, biotynę i kwas foliowy.
Pyłek pszczeli zawarte w nim witaminy:
- Witamina A – 20 razy większa dawka niż w marchwi!
- Witaminy z grupy B – dwukrotnie więcej niż w mięsie!
- Witamina E – nazywana „witaminą płodności”
- Witamina P,
- Witamina C.
Pyłek pszczeli i jego kaloryczność:
W 100 gramach pyłku pszczelego można uznać za źródło około 262 kcal.
Pyłek pszczeli jego działanie i właściwości
Szerokie spektrum właściwości pyłku kwiatowego sprawia, że jego działanie na organizm jest wszechstronne. Działanie pyłku pszczelego:
- polecany rekonwalescentom i osobom starszym oraz sportowcom,
- wzmacnia układ immunologiczny (odpornościowy),
- wysoka zawartość aminokwasów,
- znakomity naturalny suplement diety, który jest polecany kobietom w ciąży,
- dobry na serce – dostarcza witaminy i minerały oraz regeneruje organizm,
- działa odtruwająco na organizm,
- ma działanie antydepresyjne, uspokajające,
- może służyć do leczenia chorób alergicznych,
- ma działanie kosmetyczne, tj. odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę,
- wspomaga leczenie cukrzycy,
- działanie lecznicze schorzeń prostaty,
- działanie antybiotyczne,
- można stosować w czasie ciężkiej pracy fizycznej jak i podczas wysiłku intelektualnego.
Pyłek pszczeli – zastosowanie
Pyłek pszczeli jest źródłem ponad 250 substancji o działaniu prozdrowotnym. W medycynie stosuje się go głównie ze względu na jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, a także z powodu jego ochronnego działania na wątrobę. Produkt jest polecany osobom hospitalizowanym z obniżoną odpornością, po i w trakcie chemioterapii, a także pacjentom poddawanym radioterapii. Pyłek pszczeli zawiera 18 witamin i 25 składników mineralnych. Spożywanie tego produktu może więc zastępować przyjmowanie syntetycznych preparatów multiwitaminowych zwanych „suplementami diety”.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Pyłek powinno się przyjmować 3 razy w ciągu dnia. Kuracja pyłkiem pszczelim powinna trwać od 1 do 3 miesięcy aby zobaczyć dobroczynne efekty. Najlepszy moment na stosowanie pyłku to miesiące jesienno-zimowe, gdy organizm jest najbardziej narażony jest na przeziębiania oraz infekcje wirusowo bakteryjne.
Pyłek pszczeli – jak spożywać?
Najlepiej zacząć od stosowania jednej łyżeczki pyłku, aby docelowo i stopniowo dojść do trzech łyżeczek dziennie. Najlepiej, zacząć od wsypywania pyłku do szklanki z letnią wodą i odstawiania jej na noc. Tak powstały napój wypijaj rano, na czczo. Jeśli smak nie będzie Ci odpowiadał spróbuj zastosować miód z pyłkiem i propolisem. Produkt pszczeli posiada skoncentrowane produkty takie jak propolis i pyłek pszczeli.
Miód z pyłkiem i propolisem oraz cytryna to kolejna mikstura, którą możesz przygotować w domu i stosować jako wzmacniającą miksturę na okres jesienno-zimowy. Do 150 ml wody przygotowanej (do 40°C max) dodaj 3 łyżeczki miodu z pyłkiem i propolisem oraz wyciśnij cytrynę. Bądź zdrów!
Pyłek pszczeli dla dzieci
Wzmocnienie odporności i witaminowa bomba pyłkowa przydadzą się zwłaszcza najmłodszym, dlatego śmiało włącz pyłki pszczele do diety dziecka. Zaleca się rozpoczęcie kuracji najwcześniej po ukończeniu 3. roku życia.
Pyłek pszczeli – dawkowanie:
- Dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów.
- Dzieci w wieku 6-12 lat – 15 gramów.
- Dzieci powyżej 12 lat oraz dorośli – 20 gramów.
- Dorośli podczas leczenia – 30-40 gramów.
Jedna łyżeczka to około 5 gramów pyłku.
Jak przechowywać pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przeznaczonym do żywności, w temperaturze maksymalnie 18°C. Nie powinien być poddany działaniu słońca ani wilgoci.