Miody wielokwiatowe

Miody wielokwiatowe pozyskiwane są na terenach dziko rosnących kwiatów oraz krzewów, nektar miodu wielokwiatowego pochodzi z maliny, kruszyny, chabra bławatka i innych kwiatów z okresu wiosenno-letniego. Miód wielokwiatowy jest delikatny w smaku, a zarazem bardzo aromatyczny. Miody wielokwiatowe należy stosować przy stanach wzmożonego wysiłku fizycznego i intelektualnego, a także przy przeziębieniach.

Aktywne filtry

2 Review(s)

Miód Leśny - Wielokwiatowy 400g - Miód...

Cena 22,00 zł
Dostępność: 974 W magazynie

- Pochodzi z terenów leśnych z okolic Puszczy Knyszyńskiej

- Działanie antybakteryjne

- Wzmacnia odporność

- Łagodzi objawy kaszlu i "chrypki"

- Intensywny smak i zapach lasu

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Dostępność: 974 W magazynie

- Działanie wspomagające w trakcie infekcji i przeziębień

- Miód "tysiąca kwiatów" pochodzący z Podlaskich łąk

- Działa antybakteryjnie, wzmacniająco

- Wspomaga układ krążenia oraz odpornościowy

- Pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

3 Review(s)

Miód Leśny - Wielokwiatowy 1200g - Miód...

Cena 50,00 zł
Dostępność: 884 W magazynie

- Pochodzi z terenów leśnych z okolic Puszczy Knyszyńskiej

- Działanie antybakteryjne

- Wzmacnia odporność

- Łagodzi objawy kaszlu i "chrypki"

- Intensywny smak i zapach lasu

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Dostępność: 925 W magazynie

- Działanie wspomagające w trakcie infekcji i przeziębień

- Miód "tysiąca kwiatów" pochodzący z Podlaskich łąk

- Działa antybakteryjnie, wzmacniająco

- Wspomaga układ krążenia oraz odpornościowy

- Pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Miód wielokwiatowy - Miody wielokwiatowe Doktor Miodek

Miody wielokwiatowe pochodzą z terenów Podlaskich łąk, pszczoły zbierają nektar z dzikorosnących kwiatów w okresie Maja i Czerwca. W tym czasie na terenach łąk występuje mniszek, chaber, koniczyna biała oraz rozesłana, łubin wiele innych. Miód wielokwiatowy charakteryzuje jasna, słomkowo - żółta barwa, po skrystalizowaniu zmienia kolor na jasno beżowy. Miody wielokwiatowe są w smaku bardzo delikatne. Wyczuwalny aromat bogactwa Podlaskich łąk z okresu wiosennego, kiedy to przyroda budzi się do życia.

Jak powstaje miód wielokwiatowy

Nasze pasieki są w ciągłym ruchu. Przemieszczają się zgodnie z kolejnością pożytków w województwie Podlaskim (najkrótszy okres wegetacyjny roślin). Miody łąkowe wielokwiatowe pochodzą z obszarów bogatych nieużytków, gdzie rolnictwo nie jest intensywne. Występuje tam wiele dziko-rosnących kwiatów oraz krzewów. Zapach i walory krajobrazowe są nie do opisania. Wiele trudno dostępnych miejsc, łąk podmokłych gdzie roślinność jest odmienna niż na łąkach suchych, co w ogólnym rozrachunku daje miód łąkowy, który ma niesamowity aromat. Miody wielokwiatowe łąkowe przypomną nam zapach wiosny. Walory smakowe miodów łąkowych przywołają nam dziecięce wspomnienia z wakacji u dziadków na wsi. 

Właściwości miodu wielokwiatowego:

Miody wielokwiatowe mają niezastąpione działanie wspomagające układ odpornościowy. Miód łąkowy wpływa miedzy innymi na:

  • Wpływa korzystnie na układ krążenia,
  • wspomaga przy przeziębieniach, 
  • jest doskonałym źródłem energii (zdrowy zamiennik chemicznych słodzików),
  • łagodzi objawy ze strony górnych dróg oddechowych,
  • przyśpiesza gojenie się ran,
  • działa nawilżająco i regenerująco na skórę,
  • jest niezastąpionym dodatkiem do jesienno-zimowej rozgrzewającej herbaty
  • jest używany jako zamiennik cukru, do herbaty, kawy, lemoniady,
  • bywa chętnie używany do smarowania pieczywa.

Sposoby zastosowaniu miodu wielokwiatowego ? 

Sposobów zastosowania miodu leśnego jest mnóstwo, począwszy od najprostszego  – dodatek do herbaty, przez dodatek do dań, po domowe wyroby takie jak nalewki czy syropy. Fakt, który jest warty zapamiętania, nie należy poddawać żadnego miodu temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim enzymy zaczynają w tej temperaturze niszczeć.

Jak rozpoznać prawdziwy miód wielokwiatowy?

Miody wielokwiatowe mają nie tylko wybitne walory smakowe, ale także działanie wspomagające organizm ludzki. Naturalnym procesem jest krystalizacja, czyli tzw. przejście miodu z postaci płynnej (patoki) w stałą (krupiec), który przy miodach wiosenny jest dość szybki. Sam smak, gęstość i aromat potwierdzą nam jakość miodu. Głęboki bukiet smaku przeniesie nas w tereny Podlaskich łąk z których pochodzi ten niespotykany produkt pszczeli.

Jaka jest zalecana dawka miodu wielokwiatowego ? 

Zalecane dzienne spożycie miodu wielokwiatowego wynosi od 40g do 100g, w zależności od masy ciała- przyjmuje się, że 1g miodu wielokwiatowego powinno się spożywać na 1 kg masy ciała człowieka.

Cena miodu wielokwiatowego

Pozyskanie miodów wielokwiatowych ma wiele uwarunkowań, wymaga to specjalistycznego transportu pasiek oraz złożonego podejścia do prowadzenia wędrownej gospodarki pasiecznej, co w gruncie rzeczy przekłada się na jego cenę. Doktor Miodek jest rodzinnym gospodarstwem pszczelarskim , które pozyskuje miód i inne produkty pszczele z pasją oraz dbałością o wszystkie szczegóły. Nasze produkty wyróżnia na tle konkurencji nie tylko pochodzenie i estetyczne opakowanie zewnętrzne, lecz tak naprawdę najważniejszy aspekt - zawartość. Nasze gospodarstwo pszczelarskie to wieloletnie doświadczenie w branży pszczelarskiej które przekłada się na sukces naszych finalnych produktów pszczelich. Naszą oceną, są nasi klienci którzy oceniają nasze produkty jako naturalnie wybitne.