Miody ze spadzi liściastej

Miód spadziowy powstaje z soku drzew liściastych przetworzonego przez owady (głownie mszyca). Miody spadziowe pozyskiwane są z drzew liściastych takich jak lipa dąb czy klon. Miód spadziowy ma barwę ciemnobrązową, w smaku jest bardzo aromatyczny i delikatnie kwaskawy. Miody spadziowe charakteryzuje urozmaicony skład oraz bardzo silne działanie bakteriobójcze. Miód spadziowy wykazuje działanie moczopędne, przeciw zapalne, działa również odtruwająco.

Aktywne filtry

2 Review(s)

Miód Leśny - Wielokwiatowy 400g - Miód...

Cena 22,00 zł
Dostępność: 975 W magazynie

- Pochodzi z terenów leśnych z okolic Puszczy Knyszyńskiej

- Działanie antybakteryjne

- Wzmacnia odporność

- Łagodzi objawy kaszlu i "chrypki"

- Intensywny smak i zapach lasu

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

3 Review(s)

Miód Leśny - Wielokwiatowy 1200g - Miód...

Cena 50,00 zł
Dostępność: 904 W magazynie

- Pochodzi z terenów leśnych z okolic Puszczy Knyszyńskiej

- Działanie antybakteryjne

- Wzmacnia odporność

- Łagodzi objawy kaszlu i "chrypki"

- Intensywny smak i zapach lasu

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Miód ze spadzi liściastej - Miody ze spadzi liściastej Doktor Miodek

Miody spadziowe ze względu na pochodzenie są wyjątkowo cenione przez swój nietypowy smak i aromat. Nie są one pozyskiwane z nektaru kwiatów, jak miody nektarowe, a ze słodkiej wydzieliny mszyc, czerwców oraz miodówek. Owady te bytują na drzewach liściastych późnym latem. Ich wydzielina jest lepka i słodka, co stanowi wyjątkowo atrakcyjny wabik dla pszczół. Po zebraniu, dodaniu enzymów oraz zagęszczeniu otrzymujemy spadź liściasta, która charakteryzuje się lekko kwaśnym, balsamicznym smakiem. Krystalizacja tego miodu może trwać dłużej niż miodów nektarowych.

Jak powstaje miód ze spadzi liściastej?

Nasze rodziny pszczele są w ciągłym ruchu, wędrują one za pożytkami, co oznacza podążanie za zakwitającymi roślinami. W przypadku pozyskiwania miodu ze spadzi liściastej nasze pasieki lokujemy w okolicach puszczy oraz na obrzeżach lasów liściastych. Spadź liściasta najczęściej pojawia się na drzewach lipy, głogu, wierzby, dębu oraz brzozy. Pojawieniu się owadów produkujących słodką wydzielinę, która jest zbierana przez pszczoły  sprzyja ciepła, letnia pogoda bez dużych opadów deszczu.

Właściwości miodu ze spadzi liściastej

Miody ze spadzi liściastej mają wyjątkowe właściwości, które wspomagają ludzki organizm. Miód ze spadzi liściastej wpływa na:

  • Oczyszczenie organizmu z toksyn (tytoń, alkohol),
  • Poprawę pracy serca i nerek,
  • Obniżenie ciśnienia krwi,
  • Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • Zmniejsza niepokój i napięcia nerwowe,
  • Doskonale nadaje się jako dodatek do dań.

Sposoby zastosowanie miodu ze spadzi liściastej

Sposobów na użycie miodu spadziowego jest mnóstwo, idealnie sprawdza się jako zdrowy zamiennik cukru i słodzików do słodzenia herbaty, kawy czy koktajli. Wielu smakoszy wybiera go jako dodatek do słodkich śniadań, chętnie używany jest przez panie domu do przyrządzania marynat do mięs. Można go także stosować profilaktycznie jako produkt wzmacniający organizm poprzez zawartość w swoim składnie magnezu, potasu, wapnia, sodu oraz fosforu.

Jak rozpoznać prawdziwy miód ze spadzi liściastej?

Miód ze spadzi liściastej charakteryzują się ciemną, brązową barwą oraz specyficznym lekko kwaśnym smakiem. Po otworzeniu słoika z miodem od razu można wyczuć głęboki aromat leśny oraz charakterystyczną żywiczą woń. Krystalizacja jest naturalną cechą miodu, lecz w przypadku miodów spadziowych może zachodzić dużo dłużej niż w miodach nektarowych.

Jaka jest zalecana dawka miodu ze spadzi liściastej?

Zalecane dzienne spożycie miodu ze spadzi liściastej wynosi od 40g do 100g, w zależności od masy ciała przyjmuje się, że 1g miodu ze spadzi liściastej powinno się spożywać na 1 kg masy ciała człowieka.

Cena miodu ze spadzi liściastej

Miody spadziowe różnią się wieloma cechami od miodów nektarowych, jedną z tych cech jest także cena, ponieważ ze względu na sposób pozyskiwania miodów spadziowych ich cena jest o wiele wyższa niż innych miodów. Jest to produkt trudno dostępny, otrzymywany z wydzielin owadów, a nie nektaru kwiatowego. W niektórych rejonach kraju spadź pojawia się raz na kilka lat, występuje punktowo i nie zawsze w tych samych miejscach. Miody spadziowe posiadają więcej biopierwiastków łatwo przyswajalnych przez człowieka, takich jak potas, sód, wapń fosfor oraz jako jedyny posiada w swoim składzie srebro i cynę.