Tradycyjne miody nektarowe

Miody nektarowe pochodzą z nektaru najczęściej różnych roślin, uzyskujemy również miody odmianowe, powstające przy ogromnej przewadze nektaru jednej rośliny. Miody takie odbiera się z ula zaraz po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej. W Polsce ważniejszymi roślinami miododajnymi są: rzepak, lipa i gryka. Miód nektarowy charakteryzuje działanie przeciw przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych. Miód nektarowy działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie. Jest środkiem, którym można wspomagać leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, gdyż przyczynia się do szybszego ustępowania stanu zapalnego. Zwalcza także bakterie (gronkowce i paciorkowce) oraz drożdżaki. Działa lekko moczopędnie, więc jednocześnie obniża nieco ciśnienie tętnicze krwi.

Aktywne filtry

Dostępność: 882 W magazynie

- Działa wzmacniająco na układ krwionośny

- Przeciwdziała miażdżycy

- Odtruwa i oczyszcza wątrobę

- Działa antybiotycznie oraz wspomagająco

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Dostępność: 980 W magazynie
  • 20- Wspomaga układ pokarmowy

    - Przyśpiesza gojenie ran

    - Odtruwa wątrobę

    - Niweluje infekcje górnych dróg oddechowych i gardła

    - Rozlewany oraz ścierany na zimno RAW-HONEY

    - Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Dostępność: 950 W magazynie

- Wspomaga układ pokarmowy

- Przyśpiesza gojenie ran

- Odtruwa wątrobę

- Niweluje infekcje górnych dróg oddechowych i gardła

- Rozlewany oraz ścierany na zimno RAW-HONEY

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

2 Review(s)

Miód Leśny - Wielokwiatowy 400g - Miód...

Cena 22,00 zł
Dostępność: 975 W magazynie

- Pochodzi z terenów leśnych z okolic Puszczy Knyszyńskiej

- Działanie antybakteryjne

- Wzmacnia odporność

- Łagodzi objawy kaszlu i "chrypki"

- Intensywny smak i zapach lasu

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Miód Gryczany w postaci...
  • Obecnie brak na stanie
Dodaj do koszyka
Dostępność: Brak na stanie

- Działa wzmacniająco na układ krwionośny

- Przeciwdziała miażdżycy

- Odtruwa i oczyszcza wątrobę

- Działa antybiotycznie oraz wspomagająco

- Ścierany i rozlewany na zimno - miód surowy pełnowartościowy

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Dostępność: 981 W magazynie

- Działa wzmacniająco na układ krwionośny

- Przeciwdziała miażdżycy

- Odtruwa i oczyszcza wątrobę

- Działa antybiotycznie oraz wspomagająco

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Dostępność: 978 W magazynie

- Działanie wspomagające w trakcie infekcji i przeziębień

- Miód "tysiąca kwiatów" pochodzący z Podlaskich łąk

- Działa antybakteryjnie, wzmacniająco

- Wspomaga układ krążenia oraz odpornościowy

- Pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Miód Gryczany w postaci...
  • Obecnie brak na stanie
Dodaj do koszyka
Dostępność: Brak na stanie

- Działa wzmacniająco na układ krwionośny

- Przeciwdziała miażdżycy

- Odtruwa i oczyszcza wątrobę

- Działa antybiotycznie oraz wspomagająco

- Ścierany i rozlewany na zimno - miód surowy pełnowartościowy

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Miód nektarowy - Miody nektarowe Doktor Miodek

Miody nektarowe pochodzą z nektaru różnych roślin, uzyskujemy również miody odmianowe, powstające przy ogromnej przewadze nektaru danej rośliny. Miód nektarowy pozyskuje się z ula zaraz po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej. 

W Polsce najważniejszymi rodzajami miodów nektarowych są:

  • Miody Rzepakowe
  • Miody Lipowe
  • Miody Gryczane
  • Miody Wielokwiatowe leśne
  • Miody Wielokwiatowe łąkowe

Właściwości miodu nektarowego

Miody nektarowe mają wiele korzystnych właściwości dla człowieka, główne to:

  • Działają przeciwkaszlowo, przeciw zapalnie, wykrztuśnie i napotnie
  • Wspomagają leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, gdyż przyczyniają się do szybszego ustępowania stanu zapalnego
  • Zwalczają bakterie (gronkowce i paciorkowce) oraz drożdżaki.
  • Działają lekko moczopędnie, więc jednocześnie obniżają nieco ciśnienie tętnicze krwi

Regularne spożywanie miodu nektarowego kilka razy w tygodniu lub nawet codziennie w niewielkich ilościach przyczynia się do poprawy samopoczucia oraz zdrowia. Miód powinno się stosować zamiast cukru do słodzenia napojów.

Sposoby zastosowania miodu nektarowego

Sposobów zastosowania miodów nektarowych jest mnóstwo, począwszy od najprostszego  – dodatek do herbaty, przez dodatek do dań, po domowe wyroby takie jak nalewki czy syropy. Fakt, który jest warty zapamiętania, nie należy dodawać żadnego miodu nektarowego w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim enzymy zaczynają w tej temperaturze niszczeć.

Miód w połączeniu z mlekiem oraz owocami np. suszonymi czy naparem z kwiatów lipy staje się jeszcze bardziej prozdrowotnie działającym produktem.

Jak rozpoznać prawdziwy miód nektarowy?

Miód tradycyjny nektarowy pozyskiwany jest w naturalny naturalny sposób, który pochodzi z pasiek wędrownych. Oznacza to, że przewozimy nasze ule w miejsca najbardziej zasobne w pyłek kwiatowy. Dzięki temu pszczoły nie muszą przemierzać wielu kilometrów w poszukiwaniu pokarmu. W zależności od pory roku kwitną rozmaite gatunki roślin np. na przełomie kwietnia i maja łąki wypełniają się kwiatami po czym powstaje miód wielokwiatowy łąkowy.

Wczesnym latem część przewozi się bliżej lasu. Pszczoły wylatują, by zbierać pyłek na miód wielokwiatowy leśny. Wtedy kwitną, kwiaty kruszyny, dzikie maliny, jagody i inne krzewinki runa leśnego o niepowtarzalnym aromacie. Naturalne miody nektarowe powstają z rozmaitych gatunków roślin, a dokładniej z pyłków kwiatów, dlatego różnią się smakiem, kolorem i aromatem. Nie zapominajmy, że pracowite pszczoły nie tylko noszą nektar po czym powstaje miód, ale także zapylają rośliny, czym wnoszą ogromny wkład w życie całej planety.

Miody nektarowe, które powstają od czerwca do sierpnia, to lipowy, akacjowy, rzepakowy, gryczany, faceliowy, wielokwiatowy leśny oraz łąkowy. Lato obfituje w wiele gatunków roślin, gotowych do zapylenia. Starannie wybieramy lokalizacje dla pasiek wędrownych, a pszczoły uwijają się, by jak najszybciej zebrać to, co najcenniejsze. Tak powstają naturalne miody nektarowe – z synergii pracy człowieka oraz pracy pszczół.

Jako doświadczeni pszczelarze znamy tereny wschodniego pasa województwa Podlaskiego i wiemy kiedy dany gatunek roślin kwitnie. Przed wyborem smaku warto poznać działanie lecznicze poszczególnych gatunków i to, jaki miód jest najcenniejszy dla Ciebie. Stosuje się gatunki, które pomogą osiągnąć pełnię zdrowia i sił witalnych oraz znakomicie smakują. Każdy gatunek to zupełnie inny aromat i właściwości dla zdrowia, a wszystkie miody są godne uwagi oraz spróbowania!

Jaka jest zalecana dawka miodu nektarowego?

Zalecane dzienne spożycie miodu nektarowego wynosi od 40g do 100g, w zależności od masy ciała - przyjmuje się, że 1g miodu wielokwiatowego powinno się spożywać na 1 kg masy ciała człowieka.

Cena miodu nektarowego...

Pozyskanie miodów tradycyjnych nektarowych ma wiele uwarunkowań, wymaga to specjalistycznego transportu pasiek w zagłębia Puszczy oraz skomplikowanego podejścia do prowadzenia wędrownej gospodarki pasiecznej, co w gruncie rzeczy przekłada się na jego cenę. Doktor Miodek jest gospodarstwem rodzinnym, które pozyskuje miód i inne produkty pszczele z pasją oraz dbałością o wszystkie szczegóły. Nasze miody wyróżnia na tle konkurencji nie tylko pochodzenie i estetyczne opakowanie zewnętrzne, lecz tak naprawdę najważniejszy aspekt - zawartość. Nasze gospodarstwo pszczelarskie to wieloletnie doświadczenie w branży pszczelarskiej które przekłada się na sukces naszych finalnych produktów pszczelich. Naszą oceną, są nasi klienci którzy oceniają nasze produkty jako naturalnie wybitne.

Krystalizacja naturalną cechą miodów nektarowych

Miody nektarowe po krystalizacji przyjmują barwę od jasno brązowej po ciemno brązową. Głównie zależy to od danego gatunku z jakiego jest zbierany nektar. Miód tradycyjny nektarowy krystalizuje w postaci małych lub średnich grudek równomiernie. Fakt godny zapamiętani jest taki, iż wszystkie miody krystalizują i jest to ich naturalną cechą.