Miody gryczane

Miody gryczane pozyskiwane są z kwiatów gryki. Jest to miód o ciemno brązowej barwie, słodkim smaku oraz silnym ziołowym aromacie. Jest to jeden z najzdrowszych miodów wykazujący dużą antybiotyczność. Miód gryczany charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem gryki, wykazuje również właściwości zdrowotne działa korzystnie m.in na serce, miażdżycę, nadciśnienie i inne jednostki chorobowe.

Województwo Podlaskie w szczególności ściana wschodnia, słynie z najbardziej intensywnego miodu gryczanego.

Aktywne filtry

Dostępność: 855 W magazynie

- Działa wzmacniająco na układ krwionośny

- Przeciwdziała miażdżycy

- Odtruwa i oczyszcza wątrobę

- Działa antybiotycznie oraz wspomagająco

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Dostępność: 977 W magazynie

- Działa wzmacniająco na układ krwionośny

- Przeciwdziała miażdżycy

- Odtruwa i oczyszcza wątrobę

- Działa antybiotycznie oraz wspomagająco

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Miód gryczany - Miody gryczane Doktor Miodek

Miody gryczane są najbardziej charakterystycznym miodem, którego przez swój ostro-słodki smak, intensywny zapach oraz ciemną barwę przypominającą kolor gorzkiej herbaty nie można pomylić z żadnym innym. Nektar gryki jest zbierany przez pszczoły z kwiatów gryki pospolitej w okresie pełnego lata, któremu towarzyszą wysokie temperatury powietrza zarówno w dzień, jak i w nocy. Miód gryczany potocznie nazywany jest „miodem na serce”, wynika to z zawartości związków flawonoidowych, które regulują przepuszczalność naczyń krwionośnych oraz zmniejszają ryzyko miażdżycy. Miody gryczane są chętnie wykorzystywane przez gospodynie domowe w kuchni do wypieków, w szczególności świątecznych pierniczków, ciast, a także jako zamiennik cukru dla wielbicieli potraw oraz napojów z lekką goryczką.

Jak powstaje miód gryczany?

Nasze rodziny pszczele są w stałym ruchu, przemieszczają się zgodnie z kolejnością zakwitnięcia danej rośliny. Miody gryczane pozyskujemy z okolic wiosek tatarskich na Podlasiu (miejscowość Kruszyniany, Malawicze), gdzie coroczne sianie gryki jest wpisane w kulturę Tatarów. Miód gryczany pozyskiwany jest z drobnych, białoróżowych kwiatów gryki zwyczajnej, rośliny jednorocznej, pochodzącej z Azji, która jest uprawiana dla wyrobu kaszy, mąk i płatków. Jej okres kwitnienia przypada na lipiec oraz sierpień, aby pszczoły mogły zebrać nektar z kwiatów muszą wystąpić odpowiednio wysokie temperatury powietrza zarówno w dzień, jak i w nocy oraz wysoka wilgotność.

Czym jest kremowanie miodu gryczanego?

Miód gryczany ze względu na swoją budowę i pochodzenie biologiczne jest miodem pełnego lata, przez co ulega bardzo długiej krystalizacji. Krystalizacja jest w pełni naturalnym procesem w przypadku miodu gryczanego. Wychodząc naprzeciw wysokim wymaganiom dzisiejszego klienta, rozpoczęliśmy proces kremowania miodów gryczanych. Jest to proces w którym, w temperaturze kontrolowanej miody gryczane są mieszane maszynowo w określonych interwałach czasowych. Po odpowiednim czasie miód gryczanych staje się idealny do smarowania i przybiera idealna konsystencję kremu. Jest to proces fizyczny, więc nie zawiera żadnych dodatków i konserwantów.

Właściwości miodu gryczanego

Miody gryczane ze względu na swoje właściwości i pozytywny wpływ na organizm są polecane jako produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Miód gryczany korzystnie wpływa na:

  • Układ krwionośny- poprzez zawartość związków flawonoidowych reguluje przepływ krwi przez naczynia krwionośne oraz zapobiega miażdżycy,
  • Regulowanie ciśnienia krwi,
  • Proces gojenia się ran -przyśpiesza regenerację skóry i zapobiega powstawaniu blizn,
  • Wspomaganie w walce z anemią- ze względu na wysoką zawartość żelaza pomaga uzupełnić jego niedobory w organizmie,
  • Eliminowanie chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów- związki zawarte w miodzie hamują rozwój drobnoustrojów,
  • Zapobiega powstawaniu wolnych rodników- poprzez zawartość w swoim składzie przeciwutleniaczy usuwa z organizmu wolne rodniki, które przyśpieszają starzenie 

Sposoby zastosowania miodu gryczanego

Sposobów zastosowania miodu gryczanego jest mnóstwo, najczęściej używany jako zdrowy zamiennik cukru, do słodzenia napojów kawa czy herbata, smarowania pieczywa, do wypieków, do pieczeni mięsnych. Fakt, który jest wart zapamiętania - nie należy poddawać żadnego miodu temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim enzymy, które są tak cenne  zaczynają ulegać w tej temperaturze rozpadowi, a czy wyższa temperatura, tym więcej cennych składników traci miód.

Jak rozpoznać prawdziwy miód gryczany?

Miód gryczany jest jednym z tych miodów, które posiadają intensywny smak - lekko ostry, z wyczuwalnym ziołowym aromatem, ciemną barwę - może posiadać kolor od ciemnego herbacianego, aż po czarny, oraz charakterystyczny zapach kwiatów gryki. Jak każdy prawdziwy miód ulega krystalizacji tworząc grube i twarde kryształy o brunatnej barwie.

Jaka jest zalecana dawka miodu gryczanego? 

Zalecane dzienne spożycie miodu gryczanego wynosi od 40g do 100g, w zależności od masy ciała - przyjmuje się, że 1g miodu gryczanego powinno się spożywać na 1 kg masy ciała człowieka. 

Cena miodu gryczanego…

Pozyskanie miodów gryczanych ma wiele uwarunkowań, wymaga to specjalistycznego transportu pasiek w zagłębia Puszczy oraz skomplikowanego podejścia do prowadzenia wędrownej gospodarki pasiecznej, co w gruncie rzeczy przekłada się na jego cenę. Doktor Miodek jest gospodarstwem rodzinnym, które pozyskuje miód i inne produkty pszczele z pasją oraz dbałością o wszystkie szczegóły. Nasze produkty wyróżnia na tle konkurencji nie tylko pochodzenie i estetyczne opakowanie zewnętrzne, lecz tak naprawdę najważniejszy aspekt - zawartość. Nasze gospodarstwo pszczelarskie to wieloletnie doświadczenie w branży pszczelarskiej które przekłada się na sukces naszych finalnych produktów pszczelich. Naszą oceną, są nasi klienci którzy oceniają nasze produkty jako naturalnie wybitne.