Pierzga pszczela

Pierzga pszczela jest to pyłek kwiatowy po fermentacji mlekowej, która naturalnie jest przeprowadzona przez pszczoły. Mieszanina pyłku kwiatowego oraz śliny, w której są enzymy powoduje, że jest to super food pszczeli, który korzystnie wpływa na nasz organizm.

Aktywne filtry

Dostępność: 42 W magazynie

- Źródło cennych składników odżywczych, pozyskanych na terenie Podlasia 

- Wzmacnia i regeneruje organizm w przewlekłych stanach zapalnych

- Wspomaga układ nerwowy oraz immunologiczny

- Reguluje pracę układu pokarmowego, zawiera kwas mlekowy

Dostępność: 47 W magazynie

- Działa wzmacniająco w trakcie przewlekłych stanów chorobowych

- Dodatek 10% pierzgi pszczelej z własnej pasieki

- Wysoko gatunkowy miód wielokwiatowy z okolic Podlasia

- Wzmacnia i regeneruje organizm na co dzień

- Wspomaga układ pokarmowy przy diecie onkologicznej i  zalecany dla osób przewlekle osłabionych

- Naturalnie występujące bakterie kwasu mlekowego

Dostępność: 35 W magazynie

- Działa wzmacniająco w trakcie przewlekłych stanów chorobowych

- Dodatek 10% pierzgi pszczelej z własnej pasieki

- Wysoko gatunkowy miód wielokwiatowy z okolic Podlasia

- Wzmacnia i regeneruje organizm na co dzień

- Wspomaga układ pokarmowy przy diecie onkologicznej i  zalecany dla osób przewlekle osłabionych

- Naturalnie występujące bakterie kwasu mlekowego

2 Review(s)

Pierzga pszczela 500g - Naturalne Produkty...

Cena 150,00 zł
Dostępność: 45 W magazynie

- Źródło cennych składników odżywczych, pozyskanych na terenie Podlasia 

- Wzmacnia i regeneruje organizm w przewlekłych stanach zapalnych

- Wspomaga układ nerwowy oraz immunologiczny

- Reguluje pracę układu pokarmowego, zawiera kwas mlekowy

Co to jest pierzga pszczela i jak powstaje - Doktor Miodek Naturalne Produkty Pszczele

Pewnie wielu z was zastanawia się czym jest pierzga? Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, transportowanego do ula przez pszczoły zbieraczki, który mieszany jest z miodem i śliną pszczół. Mieszanka jest ubijana w komórkach plastrów, a następnie ulega fermentacji mlekowej, co sprawia, że jest całkowicie odporna na pleśń i procesy gnilne.

Właściwości i skład pierzgi pszczelej

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, pierzga pszczela wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – to z kolei powoduje, że jest chętnie stosowana przez człowieka. Pierzgę można stosować bezpośrednio lub w skoncentrowanym produkcie jakim jest miód z pierzgą pszczela. 

Pierzga działa:

  • wzmacniająco i regeneruje organizm, 
  • pomaga niwelować zmęczenie,
  • wspomaga układ nerwowy, 
  • korzystnie przy biegunkach i zaparciach, 
  • wspomaga przy wrzodach żołądka,
  • przyśpiesza rekonwalescencję,
  • korzystnie na florę bakteryjną żołądka oraz wspomaga leczenie wczesnych chorób wątroby,
  • redukuje ryzyko anemii,
  • wysoka zawartość antyoksydantów
  • pozytywnie na koncentrację.

W składzie pierzgi:

  • węglowodany, 
  • białka - większa ilość niż w pyłku kwiatowym, 
  • tłuszcze nasycone i nienasycone, 
  • aminokwasy egzogenne - ludzki organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć, 
  • witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, E, D, K,
  • kwas mlekowy
  • fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen, cynk.

Zalecane codzienne stosowanie profilaktyczne przez cały rok, w szczególności w okresie jesienno-zimowym przy wzmożonych infekcjach i osłabieniu organizmu. Polecany szczególnie rekonwalescentom oraz osobom osłabioną odpornością.

Jak stosować pierzgę pszczelą?

Jednym ze sposobów stosowania pierzgi pszczelej jest picie naparów. Łyżkę pierzgi należy zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin w tej postaci jest najlepiej przyswajalna, dlatego otrzymany napój zaleca się pić na czczo o poranku. Do jego przyrządzenia można też wykorzystać letnią herbatą o temperaturze nie wyższej niż 40°C, wodę z miodem lub napar ziołowy. Jednym z prostszych rozwiązań w stosowaniu jest miód z pierzgą pszczelą, który można bezpośrednio jeść łyżeczką lub mieszać w przygotowanej ciepłej wodzie. Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że wszystkie produkty zawierające pierzgę wspomagają także regenerację komórek.

Dawkowanie pierzgi pszczelej

W przypadku osób dorosłych zalecana dawka dzienna pierzgi pszczelej wynosi 30g, czyli około 2 łyżeczek. Pierzgę można też podawać dzieciom, ale najlepiej nie wcześniej niż przed ukończeniem 3. roku życia. Przed rozpoczęciem stosowania pierzgi, należy także wykluczyć alergię na produkty pszczele. Co najważniejsze, nie da się jej przedawkować, choć spożywanie jej w dużych ilościach może okazać się sporym wydatkiem – kilogram wysokiej jakości pierzgi kosztuje ponad 350 zł.