Poranna kawa z miodem. Poznaj jej pozytywny wpływ na twój organizm!
Czy znasz powody, dla których picie kawy może pozytywnie wpłynąć na twój organizm?
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia filiżanki kawy. Różni nas jedynie sposób jej przygotowania, jednak można powiedzieć, że stała się ona naszym nawykiem, a nawet uzależnieniem. Unoszący się aromat kawy wpływa na nas korzystnie, bowiem zachęca do działania i pozytywnie pobudza. Czy zdarzyło ci się mieć wyrzuty sumienia z powodu częstego sięgania po słodkie przekąski do kawy? Zastąp je pełnowartościowym miodem gryczanym! Badania prowadzone na Uniwersytecie w Barcelonie dowiodły, iż połączenie kofeiny z glukozą znacznie poprawia sprawność naszego mózgu, a zwłaszcza umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Twój mózg będzie o wiele sprawniejszy.
Pijąc kawę zmniejszysz ryzyko zachorowania na choroby serca!
Jeżeli jesteś w grupie ryzyka zachorowania na choroby naczyniowo-sercowe, wypijaj nawet 3 filiżanki kawy dziennie. Badania naukowców wskazały powiązanie pomiędzy spożyciem kawy, a arytmią serca. Ponadto, wśród badanych zauważono wyraźnie niższy odsetek migotania przedsionków u osób, które pija kawę regularnie.
Kawa sprawi, że będziesz szczęśliwszy!
Oprócz zastrzyku energii, wypijając filiżankę kawy, będziesz o wiele bardziej radosny i optymistycznie nastawiony do działania. Zawarte w kawie przeciwutleniacze mogą uchronić cię przed zachorowaniem na depresję.
Kawa obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę
Naukowcy potwierdzili, iż osoby, które wypijają nawet 7 filiżanek kawy dziennie są obciążone mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy nawet o 50% w porównaniu z tymi, którzy piją jej znacznie mniej!
Picie kawy może uchronić cię przed chorobą Alzheimera
Naukowcy włoskiego pochodzenia odkryli, że kawa może zapobiegać pogarszaniu się pamięci. Badania udokumentowane w magazynie Journal of Alzheimer’s Disease pokazały, że również ilość wypijanych filiżanek ma znaczenie, bowiem codzienna kawa niweluje ryzyko wystąpienia objawów choroby.
Kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
Badania ukazane w Live Science wykazały, że u kobiet, które piły więcej niż cztery filiżanki kawy dziennie, ryzyko zachorowania na nowotwór macicy zmniejsza się aż o 22%, niż u kobiet, które w ogóle nie piją kawy.
Kawa może ocalić Twoje życie
Naukowcy twierdzą, że już dwie filiżanki kawy wypitej codziennie może znacznie poprawić pracę naszej wątroby. Osoby sięgające często po kawę, są chronione przed marskością wątroby.
Chroni przed wystąpieniem choroby Parkinsona
Naukowcy z Uniwersytetu Linkoping w Szwecji odkryli wariant genetyczny, który ochrania nas przed zachorowaniem na chorobę Parkinsona, a dodatkowo picie kawy znacznie obniża ryzyko wystąpienia schorzenia.