- Nowy



Słoik 350 ml - 400 gram netto - 650 gram brutto
Słoik 900 ml - 1200 gram netto - 1550 gram brutto
Miód gryczany pozyskiwany jest z kwiatów gryki zwyczajnej, uznawanej za roślinę leczniczą. Okres jest kwitnienia przypada na lipiec i sierpień. Charakteryzuje się małymi białymi, różowymi oraz czerwonymi kwiatami.
Miód gryczany w postaci płynnej posiada ciemny hebanowy kolor, który staje się jaśniejszy po skrystalizowaniu. Składa się z głównie z fruktozy (50%) oraz glukozy (46%), dlatego proces krystalizacji zachodzi wolniej niż w przypadku innych miodów- tworzy grube i twarde kryształy. Jego smak jest bardzo intensywny- słodki, a zarazem ostry, mocno wyczuwalny aromat ziołowy. Charakteryzuje się wyraźnym zapachem kwiatów gryki.
DZIAŁANIE LECZNICZE
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
PROCES KREMOWANIA MIODU
Kremowanie miodu stosuje się, aby nadać mu odpowiednią konsystencję, która będzie łatwa w użytkowaniu. Miód po skrystalizowaniu staje się twardy, posiada grube kryształy, co powoduje trudności z jego wyciągnięciem ze słoika. Podczas kremowania, które polega na długotrwałym mieszaniu dochodzi do zmiany struktury kryształu miodu, co w konsekwencji daje gęstą, półpłynną konsystencję. Cały proces odbywa się "na zimno" to znaczy, bez podwyższenia temperatury oraz bez żadnych zewnętrznych dodatków. W efekcie otrzymujemy produkt pełnowartościowy o przyjemnej konsystencji.
Szczegółowe odniesienia