Miód nektarowy akacjowy


Pochodzi z nektaru akacji (Robinia Psuedoacacia). Kolor krystalicznie żółty, bardzo aromatyczny, półpłynna konsystencja. Miód został zebrany na obszarze Zielonych Płuc Polski. Nie zawiera konserwantów i dodatków.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

15,00 zł brutto

  • 1200 g
  • 400 g

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Miód Akacjowy

Miód akacjowy jest cennym źródłem korzystnych dla naszego organizmu substancji. Spośród wielu rodzajów miodów, ten pozyskiwany jest w okresie kwitnienia tzw. „białej lipy”. Ma półpłynną konsystencje, słodki zapach i aromat. Najczęściej określa się go jako jasnosłomkowy.

Działanie lecznicze

poleca się przy zaburzeniach trawienia i skurczach, 

- skuteczny w przypadku zapalenia żołądka i jelit, a także nadkwaśności,

- pomocny w stanach wyczerpania oraz przewlekłego zmęczenia zarówno fizycznego jak i psychicznego,

- wykorzystywany przy wzmacnianiu odporności, 

- ma działanie antybakteryjne, 

- wspomaga walkę z infekcjami na tle bakteryjnym,

- ogranicza namnażanie się bakterii,

- usprawnia pracę wątroby, wspomaga jej detoksykację, 

- polecany przy zwiększonej aktywności naszego mózgu, 

- działa uspokajająco, 

- pomaga zwalczać bezsenność, 

- ma działanie odżywiające i nawilżające, które skutecznie działa na suche i popękane usta czy skórę,

- stosuje się w leczeniu chorób zapalnych i bakteryjnych nerek oraz układu moczowego,

- pomaga na ból gardła, kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych,

- ma działanie moczopędne.

Skład miodu akacjowego 

- witaminy z grupy B,

- potas,

- fosfor,

- magnez, 

- wapń,

- żelazo,

- mangan,

- kwas foliowy, 

- węglowodany ( glukoza, fruktoza, jest ich najwięcej w miodzie akacjowym ), 

- kwasy organiczne, takie jak glukonowy, jabłkowy i cytrynowy, które mają największy wpływ na smak miodu akacjowego,

- olejki eteryczne,

- sacharoza, 

- flawonoidy, 

- nadtlenek wodoru ( wykazuje on właściwości antyseptyczne, niszczące drobnoustroje ), 

- enzymy ( białka ). 

Miód ma bardzo dobroczynny wpływ na nasze ciało. Zazwyczaj poleca się go przede wszystkim do słodzenia napojów zamiast cukru. Miód akacjowy rzadko powoduje reakcje alergiczne, jednak warto pamiętać, że powinien być podawany starszym dzieciom, gdyż dla niemowląt może okazać się szkodliwy.

Opinie

Napisz opinię

Miód nektarowy akacjowy

Miód nektarowy akacjowy

Pochodzi z nektaru akacji (Robinia Psuedoacacia). Kolor krystalicznie żółty, bardzo aromatyczny, półpłynna konsystencja. Miód został zebrany na obszarze Zielonych Płuc Polski. Nie zawiera konserwantów i dodatków.