Miód Rzepakowy Kremowy


Puszysty, o kremowej konsystencji, idealny do smarowania pieczywa, delikatny w smaku. Zalecany przy dużym wysiłku fizycznym jak i intelektualnym. Miód został zebrany na obszarze Zielonych Płuc Polski. Nie zawiera konserwantów i dodatków. 

Więcej szczegółów

1883 Słoików dostępnych.

13,00 zł brutto

  • 1200 g
  • 400 g

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Miód rzepakowy kremowy

Miód rzepakowy jest miodem wiosennym, bardzo popularnym w naszym kraju. W postaci płynnej jest praktycznie bezbarwny, natomiast po krystalizacji ( bardzo szybko krystalizuje ) przypomina smalec swoim wyglądem i biało-kremowym kolorem. W smaku jest łagodny, nieco mdły z lekko wyczuwalną goryczką. Zbierany jest na przełomie maja i czerwca ( okres masowego kwitnienia rzepaku ), a następnie przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach, ponieważ bardzo szybko chłonie wilgoć. Puszysta, kremowa konsystencja przypada do gustu przede wszystkim dzieciom. Miód rzepakowy kremowy idealnie nadaje się do smarowania np. pieczywa. Zdrowe, pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. 

Działanie lecznicze 

poleca się w stanach wyczerpania organizmu,

- bardzo dobry na regenerację,

- zalecany przy dużym wysiłku fizycznym i intelektualnym, 

- pomaga odbudować tkanki kostne, 

- zmniejsza ciśnienie,

- wzmacnia serce, powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych serca,

- zapobiega miażdżycy, 

- usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego,

- pomaga wątrobie w odtruwaniu organizmu, 

- wspomaga leczenie infekcji gardła, nosa i oskrzeli, 

- łagodzi kaszel,

- przyśpiesza gojenie się ran ( smarujemy ranę miodem ), 

- skuteczny na zgagę, wzdęcia czy mdłości ( jeżeli chodzi o mdłości to zalecany jest kobietom w ciąży )

Skład miodu rzepakowego 

olejki eteryczne,

- garbniki,

- związki goryczowe,

- flawonoidy,

- biopierwiastki,

- witaminy z grupy B, K i C,

- kwas nikotynowy,

- cholina,

- kumaryna,

- saponiny, 

- glukoza,

- fruktoza,

- łatwo przyswajalne żelazo,

- bor (pierwiastek niezbędny do odbudowy tkanki kostnej oraz właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy)

Badania potwierdziły korzystny wpływ na osoby chorujące na dusznicę bolesną. Kobietom miód ten pozwoli zachować gładką i piękną cerę, ponieważ może być stosowany także jako maseczka na twarz. Najlepiej spożywać go po uprzednim rozpuszczeniu w szklance mleka lub ciepłej wody.

Opinie

Oceń 
2017-03-08

postać kremu

Fajna alternatywa dla nutelli, kwestia przyzwyczajenia. Podaje dzieciom na bułeczkę, zdrowo i smacznie.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Miód Rzepakowy Kremowy

Miód Rzepakowy Kremowy

Puszysty, o kremowej konsystencji, idealny do smarowania pieczywa, delikatny w smaku. Zalecany przy dużym wysiłku fizycznym jak i intelektualnym. Miód został zebrany na obszarze Zielonych Płuc Polski. Nie zawiera konserwantów i dodatków.