Miodowy Przysmak z czarną porzeczką

Miodowy Przysmak czyli miód wielokwiatowy z czarną porzeczką w konsystencji kremu sprawia, że jest to idealny dodatek dla dzieci w codziennej diecie.

Aktywne filtry

Dostępność: 93 W magazynie

- Wysokogatunkowy miód wielokwiatowy z okolic Podlasia

- Porzeczka liofilizowana 3% jako dodatek

- Źródło witaminy C z owoców czarnej porzeczki

- Bogactwo polifenoli i enzymów

- Postać kremowa - doskonała dla dzieci

- Idealny substytut kremów na bazie oleju palmowego

Dostępność: 56 W magazynie

- Wysokogatunkowy miód wielokwiatowy z okolic Podlasia

- Porzeczka liofilizowana 3% jako dodatek

- Źródło witaminy C z owoców czarnej porzeczki

- Bogactwo polifenoli i enzymów

- Postać kremowa - doskonała dla dzieci

- Idealny substytut kremów na bazie oleju palmowego

Miodowy Przysmak z czarną porzeczką - miód wielokwiatowy z czarną porzeczką

Bazą jest miód wielokwiatowy, który pochodzi z terenów Podlaskich łąk, pszczoły zbierają nektar z dzikorosnących kwiatów w okresie Maja i Czerwca. W tym czasie na terenach łąk występuje mniszek, chaber, koniczyna biała oraz rozesłana, łubin wiele innych. Miód wielokwiatowy charakteryzuje jasna, słomkowo - żółta barwa, po skrystalizowaniu zmienia kolor na jasno beżowy. Miody wielokwiatowe są w smaku bardzo delikatne. 

Na czym polega liofilizacja?

Liofilizacja to proces, w którym znajduje się wiele etapów. Najprościej wyjaśniając polega usunięciu wody z zamrożonego produktu poprzez sublimację lodu, prościej mówiąc przejścia lodu w stan pary wodnej z pominięciem stanu ciekłego. Zachodzi to dzięki zamrożeniu produktu znajdującego się wewnątrz komory liofilizatora przy jednoczesnym obniżeniu ciśnienia w tej komorze. Otrzymany w ten sposób produkt charakteryzuje się przede wszystkim wysoką jakością, a w przypadku żywności również długą przydatnością do spożycia, jednak jest to bardzo drogi proces, ze względu na wysokie zużycie energii. Jedną z ciekawostek żywności liofilizowanej jest to, że kosmonauci na wyprawach między planetarnych odżywiają się tym, ze względu na niską gramaturę (brak wody), zachowane składniki odżywcze oraz długi termin do spożycia.

Czarna porzeczka liofilizowana jako dodatek do miodu

Porzeczki liofilizowane są mocno skoncentrowane, że jedna porcja dostarcza wiele witamin i minerałów. Badania wykazały, że takie owoce zachowują do 90 proc. swojej pierwotnej wartości odżywczej! Nie musisz jeść świeżych porzeczek, aby otrzymać dużą dawkę fosforu, potasu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i magnezu. 

Właściwości czarnej porzeczki liofilizowanej:

  • Bogate witamina C – wzmocnienie odporności,
  • Zawarte w niej flawonoidy obniżają poziom cholesterolu we krwi, 
  • Reguluje pracę jelit,
  • Hamują rozwój miażdżycy naczyń,
  • Stabilizują ciśnienie tętnicze,
  • Zmniejszają ryzyko udaru.

Jak powstaje czarna porzeczka w miodzie?

Do naszych wysoko gatunkowych miodów wielokwiatowych zdecydowaliśmy dodać liofilizowaną malinę. Proces przeprowadzamy w kontrolowanych warunkach. Kremowanie trwa około dwóch dób oraz interwały mieszania są przeprowadzone w jednakowych odstępach czasowych, dzięki temu uzyskujemy jednolity, aromatyczny miód z czarną porzeczką. Produkt spożywczy na bazie miodu naturalnego, chętnie wybierają najmłodsi ze względu na atrakcyjny wygląd oraz smak, z kolei rodzice chcą swoim podopiecznym „przemycić” źródło witamin zawartych zarówno w miodzie wielokwiatowym jak i w owocach liofilizowanych.

Zastosowanie miodu z czarną porzeczką

Naturalne miody z porzeczkami mają niezastąpione działanie wspomagające układ odpornościowy. Miodowy Przysmak z czarną porzeczką:

  • Wpływa korzystnie na układ krążenia,
  • wspomaga przy przeziębieniach, 
  • jest doskonałym źródłem energii (zdrowy zamiennik chemicznych słodzików),
  • łagodzi objawy ze strony górnych dróg oddechowych,
  • źródło witamin i błonnika,
  • bywa chętnie używany do smarowania pieczywa,
  • znajduje zastosowanie w kuchni jako dodatek do deserów oraz innych dań gotowych np. lodów,
  • doskonały zamiennik dżemów i innych produktów na bazie sacharozy.

Stosowanie Miodowego Przysmaku z czarną porzeczką? 

Sposobów zastosowania miodu z porzeczką jest mnóstwo, począwszy od dodatku do deserów, naleśników, pancake’ów, kończąc na zdrowych polewach do lodów czy po prostu do bezpośredniego zjedzenia na łyżce. Fakt, który jest warty zapamiętania, nie należy poddawać żadnego miodu nawet z dodatkami temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim enzymy zaczynają w tej temperaturze niszczeć.

Jak rozpoznać prawdziwy miód z dodatkiem owoców liofilizowanych?

Miody z dodatkiem owoców mają nie tylko osobliwe walory smakowe, ale także działanie wspomagające organizm. Produkt na bazie miodu jest jednolity, nie zawiera „grudek” oraz „zbryleń”. W smaku i konsystencji przypomina miód kremowany. Po miód z czarną porzeczką sięgają dzieci jak i osoby starsze, które chcą poznać smak czegoś wyjątkowego i zdrowego.

Jaka jest zalecana dawka miodu z porzeczką? 

Zalecane dzienne spożycie miodu wielokwiatowego wynosi od 40g do 100g, w zależności od masy ciała- przyjmuje się, że 1g miodu wielokwiatowego powinno się spożywać na 1 kg masy ciała człowieka.

Cena miodu z czarną porzeczką…

Pozyskanie naturalnych miodów wymaga złożonego podejścia do prowadzenia gospodarki pasiecznej. Po pozyskaniu miodu, potrzebujemy sporo nakładów, aby uzyskać miód starannie ścierany na zimno z dodatkiem owoców liofilizowanych. Wymaga to specjalistycznego sprzętu oraz techniki obróbki samego surowca jakim jest miód. Doktor Miodek jest gospodarstwem rodzinnym, które z pasją oraz dbałością o wszystkie szczegóły pozyskuje oraz konfekcjonuje produkty pszczele. Nasze produkty wyróżnia na tle konkurencji nie tylko pochodzenie i estetyczne opakowanie zewnętrzne, lecz tak naprawdę najważniejszy aspekt - zawartość. Nasze gospodarstwo pszczelarskie to wieloletnie doświadczenie w branży pszczelarskiej które przekłada się na sukces naszych finalnych produktów pszczelich. Naszą oceną, są nasi klienci którzy oceniają nasze produkty jako naturalnie wybitne.