Miodowy Przysmak z maliną

Miodowy Przysmak z maliną czyli miód wielokwiatowy z maliną w konsystencji kremu sprawia, że jest to idealny dodatek dla dzieci w codziennej diecie. Stosuj jako zdrowy zamiennik w diecie swojej i swojego dziecka.

Aktywne filtry

Miodowy Przysmak z Maliną...
  • Obecnie brak na stanie
Dodaj do koszyka
Dostępność: Brak na stanie

- Wysokogatunkowy miód wielokwiatowy z okolic Podlasia

- Liofilizowana malina 3%

- Źródło witaminy C z liofilizowanych malin

- Działa rozgrzewająco i kojąco

- Postać kremowa idealna do deserów oraz dla dzieci na kanapkę

- Substytut niezdrowych kremów na bazie oleju palmowego

Dostępność: 199 W magazynie

- Wysokogatunkowy miód wielokwiatowy z okolic Podlasia

- Liofilizowana malina 3%

- Źródło witaminy C z liofilizowanych malin

- Działa rozgrzewająco i kojąco

- Postać kremowa idealna do deserów oraz dla dzieci na kanapkę

- Substytut niezdrowych kremów na bazie oleju palmowego

Miodowy Przysmak z maliną - miód wielokwiatowy z maliną

Miód wielokwiatowy pochodzi z terenów Podlaskich łąk, pszczoły zbierają nektar z dzikorosnących kwiatów w okresie Maja i Czerwca. W tym czasie na terenach łąk występuje mniszek, chaber, koniczyna biała oraz rozesłana, łubin wiele innych. Miód wielokwiatowy charakteryzuje jasna, słomkowo - żółta barwa, po skrystalizowaniu zmienia kolor na jasno beżowy. Miody wielokwiatowe są w smaku bardzo delikatne. 

Na czym polega liofilizacja?

Liofilizacja to proces, w którym znajduje się wiele etapów. Najprościej wyjaśniając polega usunięciu wody z zamrożonego produktu poprzez sublimację lodu, prościej mówiąc przejścia lodu w stan pary wodnej z pominięciem stanu ciekłego. Zachodzi to dzięki zamrożeniu produktu znajdującego się wewnątrz komory liofilizatora przy jednoczesnym obniżeniu ciśnienia w tej komorze. Otrzymany w ten sposób produkt charakteryzuje się przede wszystkim wysoką jakością, a w przypadku żywności również długą przydatnością do spożycia, jednak jest to bardzo drogi proces, ze względu na wysokie zużycie energii. Jedną z ciekawostek żywności liofilizowanej jest to, że kosmonauci na wyprawach między planetarnych odżywiają się tym, ze względu na niską gramaturę (brak wody), zachowane składniki odżywcze oraz długi termin do spożycia.

Malina liofilizowana jako dodatek do miodu

Maliny liofilizowane są mocno skoncentrowane, że jedna porcja dostarcza wiele witamin i minerałów. Badania wykazały, że takie owoce zachowują do 90 proc. swojej pierwotnej wartości odżywczej! Nie musisz jeść świeżych malin, aby otrzymać dużą dawkę fosforu, potasu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i magnezu. 

Liofilizowane Maliny zawierają:

  • Bogactwo w witaminę C, E, B1, B6 i B2,
  • Błonnik, dlatego w 100 g malin znajduje się 29 g błonnika,
  • Mnóstwo antocyjanów, które regulują poziom glukozy we krwi,
  • Przeciwutleniacze, dzięki czemu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • Zmniejszają stan zapalny i budują odporność.

Jak powstaje miód z maliną? 

Do naszych wysoko gatunkowych miodów wielokwiatowych zdecydowaliśmy dodać liofilizowaną malinę. Proces przeprowadzamy w kontrolowanych warunkach. Kremowanie trwa około dwóch dób oraz interwały mieszania są przeprowadzone w jednakowych odstępach czasowych, dzięki temu uzyskujemy jednolity, aromatyczny miód z maliną. Produkt spożywczy na bazie miodu naturalnego, chętnie wybierają najmłodsi ze względu na atrakcyjny wygląd oraz smak, z kolei rodzice chcą swoim podopiecznym „przemycić” źródło witamin zawartych zarówno w miodzie wielokwiatowym jak i w owocach liofilizowanych.

Zastosowanie miodu z maliną – Miodowy Przysmak z maliną

Naturalne miody z malinami mają niezastąpione działanie wspomagające układ odpornościowy. Miodowy przysmak z malinami:

  • Wpływa korzystnie na układ krążenia,
  • Wspomaga przy przeziębieniach, 
  • Jest doskonałym źródłem energii (zdrowy zamiennik chemicznych słodzików),
  • Łagodzi objawy ze strony górnych dróg oddechowych,
  • Źródło witamin i błonnika,
  • Bywa chętnie używany do smarowania pieczywa,
  • Znajduje zastosowanie w kuchni jako dodatek do deserów oraz innych dań gotowych np. lodów.

Stosowanie Miodowego Przysmaku z maliną - miodu z malinami? 

Sposobów zastosowania miodu z maliną jest mnóstwo, począwszy od dodatku do deserów, naleśników, pancake’ów, kończąc na zdrowych polewach do lodów czy po prostu do bezpośredniego zjedzenia na łyżce. Fakt, który jest warty zapamiętania, nie należy poddawać żadnego miodu nawet z dodatkami temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim enzymy zaczynają w tej temperaturze niszczeć.

Jak rozpoznać prawdziwy miód z dodatkiem owoców liofilizowanych?

Miody z dodatkiem owoców mają nie tylko osobliwe walory smakowe, ale także działanie wspomagające organizm. Produkt na bazie miodu jest jednolity, nie zawiera „grudek” oraz „zbryleń”. W smaku i konsystencji przypomina miód kremowany. Po miód z maliną sięgają dzieci jak i osoby starsze, które chcą poznać smak czegoś wyjątkowego i zdrowego.

Jaka jest zalecana dawka miodu z maliną? 

Zalecane dzienne spożycie miodu wielokwiatowego wynosi od 40g do 100g, w zależności od masy ciała- przyjmuje się, że 1g miodu wielokwiatowego powinno się spożywać na 1 kg masy ciała człowieka.

Cena miodu z maliną…

Pozyskanie naturalnych miodów wymaga złożonego podejścia do prowadzenia gospodarki pasiecznej. Po pozyskaniu miodu, potrzebujemy sporo nakładów, aby uzyskać miód starannie ścierany na zimno z dodatkiem owoców liofilizowanych. Wymaga to specjalistycznego sprzętu oraz techniki obróbki samego surowca jakim jest miód. Doktor Miodek jest gospodarstwem rodzinnym, które z pasją oraz dbałością o wszystkie szczegóły pozyskuje oraz konfekcjonuje produkty pszczele. Nasze produkty wyróżnia na tle konkurencji nie tylko pochodzenie i estetyczne opakowanie zewnętrzne, lecz tak naprawdę najważniejszy aspekt - zawartość. Nasze gospodarstwo pszczelarskie to wieloletnie doświadczenie w branży pszczelarskiej które przekłada się na sukces naszych finalnych produktów pszczelich. Naszą oceną, są nasi klienci którzy oceniają nasze produkty jako naturalnie wybitne.