Tradycyjne Miody Spadziowe

W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych; jest to tzw. spadź liściasta (lipy, dąb, buk) oraz spadź iglasta (jodła, świerk). Są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów: (mszyc lub czerwców), zmieszanych z wyciekającym – na skutek nakłucia owadów – sokiem komórkowym. Miody spadziowe wspomagają leczenie w schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz stanach zapalnych.

Aktywne filtry

2 Review(s)

Miód Leśny - Wielokwiatowy 400g - Miód...

Cena 22,00 zł
Dostępność: 975 W magazynie

- Pochodzi z terenów leśnych z okolic Puszczy Knyszyńskiej

- Działanie antybakteryjne

- Wzmacnia odporność

- Łagodzi objawy kaszlu i "chrypki"

- Intensywny smak i zapach lasu

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

3 Review(s)

Miód Leśny - Wielokwiatowy 1200g - Miód...

Cena 50,00 zł
Dostępność: 903 W magazynie

- Pochodzi z terenów leśnych z okolic Puszczy Knyszyńskiej

- Działanie antybakteryjne

- Wzmacnia odporność

- Łagodzi objawy kaszlu i "chrypki"

- Intensywny smak i zapach lasu

- Miód został pozyskany oraz zakonfekcjonowany na terenie województwa Podlaskiego

Miód spadziowy - Miody spadziowe Doktor Miodek

Miody spadziowe i jego właściwości docenią wielbiciele szlachetnego balsamicznego posmaku, połączonej ze słodkim, łagodnym aromatem. W miodzie daje się od razu poznać, żywiczny posmak. Zapach spadzi jest znakomicie wyczuwalny. Miód spadziowy iglasty charakteryzuje się silnym zapachem przypominającym igliwie i żywicę. Po pewnym czasie w zależności od sezonu miód ze spadzi jodłowej krystalizuje się w postaci drobnych lub średnich ciemnozielonych grudek.

Jak powstaje tradycyjny miód spadziowy?

W odróżnieniu od miodów nektarowych miody spadziowe nie powstają one bowiem z nektaru kwiatów, ale właśnie ze spadzi, czyli z soku drzew, który został przetworzony przez owady. Miód spadziowy jest to wydzielina mszyc i czerwców, które żerują na liściach i igłach drzew. Pszczoły następnie zbierają tę wydzielinę, która jest bardzo lepka i słodka. Słodka substancja zwabia pszczoły, które ją dodatkowo zagęszczają oraz dodają pszczelich enzymów, a następnie składują w komórkach już w formie miodu.

W Polsce wyróżniamy podstawowe rodzaje miodów spadziowych:

  • miody spadziowe z drzew iglastych 
  • miody spadziowe z drzew liściastych
  • nektarowo spadziowe z drzew liściastych z domieszką miodu nektarowego

Właściwości miodu spadziowego

Miody spadziowe mają niezwykłe właściwości smakowe jak i prozdrowotne. Miód spadziowy wykorzystuje się przy:

  • Dolegliwościach górnych dróg oddechowych
  • Miód spadziowy pomaga w stanach niepokoju i bezsenności
  • Regulacji przemiany materii
  • Leczeniu chorób przewodu pokarmowego
  • Wspomaganiu pracy serca, naczyń krwionośnych, miażdżycy
  • Wspomaganiu pracy nerek
  • Chorobach reumatycznych i schorzeniach skóry

Miody spadziowe są doskonałym zamiennikiem sztucznych słodzików oraz białego cukru w codziennej diecie.

Sposoby zastosowania miodu spadziowego

Miód spadziowy ma wiele sposobów zastosowania, między innymi w:

  • Wykorzystywany w medycynie naturalnej, a także przemyśle farmaceutycznym
  • Idealny dodatek do herbaty lub mleka
  • Zastępuje cukier w codziennej diecie
  • Dodatek do wyrobów cukierniczych

Regularne spożywanie miodu spadziowego kilka razy w tygodniu lub nawet codziennie w niewielkich ilościach przyczynia się do poprawy samopoczucia oraz zdrowia. 

Jak rozpoznać prawdziwy miód spadziowy?

Miody spadziowe mają fantastyczne walory smakowe, ale także działanie wzmacniające organizm ludzki. Miód spadziowy naturalnie krystalizuje, czyli przechodzi z postaci płynnej w stałą tzw. krupiec. Sam smak oraz gęstość i aromat potwierdzą nam jakość miodu. Głęboki aromat przeniesie nas w tereny drzew iglastych z których pochodzi ten znakomity pszczeli smakołyk.

Jaka jest zalecana dawka miodu spadziowego?

Zalecane dzienne spożycie miodów spadziowych wynosi od 40g do 100g, w zależności od masy ciała - przyjmuje się, że 1g miodu spadziowego powinno się spożywać na 1 kg masy ciała człowieka.

Cena miodu spadziowego...

Pozyskanie miodów spadziowych posiada wiele uwarunkowań, wymaga transportu pasiek w zagłębia Puszczy oraz skomplikowanego podejścia do prowadzenia wędrownej gospodarki pasiecznej, co w gruncie rzeczy przekłada się na jego cenę. Doktor Miodek jest gospodarstwem rodzinnym, które pozyskuje miód i inne produkty pszczele z pasją oraz dbałością o wszystkie szczegóły. Nasze miody wyróżnia na tle konkurencji nie tylko pochodzenie i estetyczne opakowanie zewnętrzne, lecz tak naprawdę najważniejszy aspekt - zawartość. Nasze gospodarstwo pszczelarskie to wieloletnie doświadczenie w branży pszczelarskiej, które przekłada się na sukces naszych finalnych produktów pszczelich. Naszą oceną, są nasi klienci którzy oceniają nasze produkty jako naturalnie wybitne.

Krystalizacja naturalną cechą miodów spadziowych

Miody spadziowe po krystalizacji przyjmują barwę jasno brązową, często jest to kolor ciemny bursztynowy, a z młodych drzew iglastych miód spadziowy ma barwę ciemną zieloną. Miód spadziowy krystalizuje w postaci małych lub średnich grudek. Zbierany w lasach bogatych w stare jodły, może skrystalizować na grube grudki.